WITAM!
kontynuując włoski "tydzień" na blogu, zapraszam Was na śliczne ravioli. nadziałam je ricottą i szpinakiem, a wyszło ich dokładnie 77 sztuk :)
to jeszcze nie koniec Włoch u mnie, zapraszam na kolejne przepisy!
SKŁADNIKI!
ciasto:
4,5 szklanki mąki
2 szklanki wrzącej wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
farsz:
500g mrożonego szpinaku
250g ricotty
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
oliwa
2 ząbki czosnku
GOTUJEMY!
do mąki dodajemy olej oraz wodę, łączymy nożem i zagniatamy na elastyczne ciasto.
szpinak rozmrażamy na gorącej patelni z wyciśniętym czosnkiem., aż wyparuje woda. studzimy i łączymy z ricottą. doprawiamy solą i pieprzem, do smaku.
korzystając z formy do ravioli sklejamy je.
układamy je na tacach podsypanych mąką. gotujemy 3-4 minutki we wrzącej wodzie, polewamy oliwą, posypujemy pieprzem i parmezanem.
SMACZNEGO!
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim - pieknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńnie przepadam za szpinakiem ale to wygląda mega pysznie :D
OdpowiedzUsuńAle pychotka <3
OdpowiedzUsuńAle apetycznie się prezentują! Moje ulubione połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń... no i dostałam ślinotoku...
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńKocham szpinak, ricottę i pierożki... Już do Was jedziemy. ;-)
OdpowiedzUsuńwow, pyszności, jak pierożki
OdpowiedzUsuńrobię sie głodna ;D
OdpowiedzUsuńsmilenecia.blogspot.com
OStatnio w ferworze bycia dobrą gospodynią domową wzięłam się za robienie makaronu do rosołu...wyszło mi tyle ciasta, że kroiłam i gniotłam przez 4 godziny :D masakra :D
OdpowiedzUsuńale fajne sprytne urzadzonko do pierożków ;D
OdpowiedzUsuńJuż jadłam kiedyś ze szpinakiem i nawet o dziwo mojemu synkowi smakowały.
OdpowiedzUsuńnie pogardziłabym takim obiadem - kocham szpinak :d
OdpowiedzUsuń